Klas 2/3KA

Klank- en letter dag wat is dat?

Donderdag 14 maart 2024:

Dit schooljaar begonnen we na de krokusvakantie met onze vaste klank- en letterdag. De kleuters kijken hier altijd naar uit. De koffer gaat mee op vrijdag met een vriend naar huis en op woensdag bespreken we wat er allemaal in te vinden is. Dit koffertje gaat enkel mee met onze 3de kleuters. De 2de kleuters plukken er de vruchten vanaf om samen met de volledige klas ook mee te denken en zo al enkele klanken en letters op te nemen.

Om de zoveel tijd leren we ook een nieuwe klank of letter kennen, maar wat doen wij dan eigenlijk in de klas?
Wel, we proberen zoveel mogelijk woorden te bedenken waar die klank of letter in voor komt. Hier maken we dan een brainstorm van met de gevonden woorden en een tekening of prent erbij, zodat het visueel zichtbaar wordt. Nadien spelen we enkele spelletjes rond deze letter. Zoals: Waar hoor je de letter (kop, buik, staart), hoe leggen we de klank in onze mond zodat hij er mooi uit komt?, letterrace, en nog zoveel meer. Na het kringmoment krijgen de 3des, maar ook 2des die dit ook willen doen (en geloofd mij iedereen is enthousiast!) een letterboekje die we die dag geleerd hebben. Hier mogen ze kleuren, omcirkelen, stempelen… Dit is ook voornamelijk auditief.

Tijdens de vrij spel momenten kunnen de kleuters dan letters bouwen met lego, placticine of zandtafel ronde letters, letters zoeken …

Kijken jullie even mee?

Scroll naar boven