Klas P/1KB

Thema vriendjes

Zelfs dikke vriendjes hebben wel eens ruzie. Zo ook de twee knaagdiertjes in dit nieuwe boek van het bekende duo Ingrid en Dieter Schubert. Ze komen er achter dat alleen spelen helemaal niet zo leuk is. De dikke vriendjes maken samen een plan. Een prentenboek over vriendschap, ruzies bijleggen en op avontuur gaan.

Het prentenboek begint met een enthousiast vriendje en een heel lui vriendje. Het samenspelen komt niet zo lekker van de grond. Ze vinden elkaar maar saai. Maar gelukkig besluiten ze toch samen een hut te bouwen. Ze gaan op zoek naar stenen en takken. Al snel krijgen ze weer ruzie. Er wordt geduwd en geprikt. Met een hoge muur ertussen bouwen ze dan maar hun eigen hut. De dikke vriendjes zijn even helemaal geen dikke vriendjes meer. Maar het blijkt dat ze het alleen ook niet zo leuk hebben. Bebloed door de stenen en takken maken de dikke vriendjes samen een plan. 

Samen spelen en een plan maken
Een herkenbaar tafereel voor veel ouders: als ze dan eindelijk leuk samen spelen dan wordt het een rommel, of eigenlijk een beetje te gevaarlijk. Ga je dan ingrijpen of niet? Gelukkig hebben de dikke vriendjes een oplettende papa die hun plan doorheeft, en ze weet te redden van een valpartij. Bebloed en slapend neemt hij ze mee naar huis. Ook herkenbaar: als ze slapen zijn ze wel weer erg lief.

En het is zeker ook een herkenbaar verhaal voor kinderen. Dat samen spelen soms best wel lastig kan zijn. Maar dat dikke vriendjes altijd samen het leukste plan kunnen maken. Ook al is dat een plan met wel erg scherpe takken en een toren van stenen. En het verhaal is ook wel weer grappig door de onhandigheid en irritaties. En de discussie wie het meeste bloed heeft. Maar tot slot: het is een goede les dat het goedmaken van een ruzie belangrijk is! 

Scroll naar boven