Klas 4LA

Een leerrijk bezoek aan het gemeentehuis!

Dinsdag 26 september brachten we met de 2 vierdes een bezoek aan het gemeentehuis in Olsene. Het is een zeer groot gebouw dat bestaat uit het gelijkvloers, één verdieping en een kelder. Als je binnenkomt in het gemeentehuis, zie je een lange, brede gang met een lange infobalie waar de inwoners tijdens de openingsuren terecht kunnen voor informatie. 

We kregen een warme verwelkoming van de enthousiaste burgemeester Simon Lagrange. Hij stond ons al stond op te wachten aan de raadzaal. Hij was zeer vriendelijk en was blij ons te zien! Hij droeg ook zijn 3-kleurige sjerp. In de raadzaal stonden de tafels in een kring. We mochten zitten op de stoelen. Er waren 26 stoelen bij de tafels (25 voor de gemeenteraadsleden en 1 voor de gemeentesecretaris die tijdens de maandelijkse gemeenteraadszitting het verslag maakt). Op de hoge, witte muren zijn er 3 gedichten geschreven door Paul Demets, een dichter uit Olsene. Hij schreef deze speciaal voor de opening van het nieuwe gemeentehuis in juni 2014: één voor Roger Raveel (“Kringen”), één voor Gaston Martens (“Paradijs”) en één voor Modest Huys (“Stralen”). Dit zijn 3 bekende kunstenaars uit Zulte. Deze gedichten verwijzen dan ook naar de werken van deze 3 kunstenaars. De burgemeester gaf ons uitleg over de gemeentefusie, over de verkiezingen en over de gemeentelijke diensten. We mochten hem ook veel vragen stellen. Hij nam ruim de tijd om ze allemaal te beantwoorden!

Toen was het tijd om eens de verschillende diensten te verkennen. Elke klas startte op een andere gemeentelijke dienst met de rondleiding. Terug op weg naar de lange, brede gang, zagen we een muur met daarop woorden en pijltjes in 4 verschillende kleuren: rood (Grondgebiedzaken), blauw (Interne zaken), groen (Externe zaken) en paars (Bestuurszaken). Dit zijn wegwijzers voor de mensen. Alles bevindt zich op de verdieping, behalve de Externe zaken. Achter de infobalie zie je, evenwijdig met die lange gang, een grote open ruimte met o.a.de bevolkingsdienst en de burgerlijke stand. Achter deze diensten bevinden zich kleinere, gesloten ruimtes die van elkaar gescheiden zijn door glazen deuren waardoor je kan kijken. Op elke deur staat de naam van de dienst in de juiste kleur. Deze ruimtes zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar enkel voor de bedienden die administratief werk uitvoeren. Wij mochten daar wel een kijkje nemen! Zo bezochten we op de benedenverdieping de dienst burgerzaken (waar we informatie over een Kids ID, een reispas, een rijbewijs,… ) en de dienst vrije tijd (waaronder de cultuurdienst). Op de bovenverdieping brachten we een interessant bezoek aan de personeelsdienst, de dienst milieu en natuur en de financiële dienst (waar een meneer ons vertelde over de inkomsten en uitgaven van onze gemeente). We bezochten ook de politie. Alle personeelsleden deden hun uiterste best om ons zoveel mogelijk informatie te geven. We hebben veel bijgeleerd over het bestuur van onze gemeente! In de klas bekeken we ook al eens het mooie promotiefilmpje dat ook op de website van Zulte te vinden is. Dit toeristische promotiefilmpje (2 minuten) bevat luchtbeelden (gemaakt vanuit een drone) van de mooiste plekjes en de belangrijkste bezienswaardigheden in de gemeente Zulte. Als aandenken kregen we allemaal nog een leuk en vooral praktisch geschenkje: een klein meetlatje (van 20 cm) met daarop het logo van Zulte. Dat zullen we zeker goed kunnen gebruiken in de klas of thuis!

Bedankt iedereen voor deze leerrijke en gezellige namiddag!! Benieuwd naar de foto’s?

Groetjes,

Juf Jolien

Scroll naar boven