Donderdag 29 september

Deze namiddag trokken we naar de bieb. Kimberly, een medewerkster van de bieb, vertelde ons eerst iets meer over de kinder- en jeugdjury. Om hier aan deel te nemen moeten we ons inschrijven aan de balie van de bieb. Na deze uitleg legde An-Sofie ons uit hoe we in de bieb informatieve boeken (= weetboeken) kunnen opzoeken door te kijken naar de kleuren van de verschillende grote rubrieken op een lijst met de deelrubrieken. Ook het etiket en het symbooltje op de rug van het boek vertellen ons al iets over het soort boek. We oefenden dit in spelvorm. We werden in 11 groepjes verdeeld. An-Sofie gaf ons een mondelinge opdracht bvb.: "Ik zoek een weetboek over spinnen." Elke groep kreeg een blad met daarop de namen van de thema's (rubrieken en deelrubrieken) van de weetboeken. Elk thema heeft een eigen kleur en ook nog allerlei onderverdelingen. We moesten eerst kijken naar het thema en dan naar de ondertitels. Daarna moest telkens 1 kind van een groepje (degene met het juiste antwoord) het juiste kleur van het thema zoeken in de boekenrekken van de bieb. Door te kijken naar de titel en naar het symbooltje op de rug van de boeken, vonden we het gevraagde boek. Vooraleer het boek aan An-Sofie te tonen, moesten we een 'wijsneus' zetten op de plaats waar we het boek gevonden hadden. Als iedereen een boek had, moesten we in een grote kring staan en ons boek doorgeven aan het klasgenootje dat links van ons stond. Die moest dan het boek terug op de juiste plaats in de rekken zetten (naast de 'wijsneus').

Na deze inoefening mochten we per 2 of 3 werken. We kregen een kaartje met daarop een opdracht bvb. "Zoek een weetboek over de schilder Magritte." We mochten kiezen hoe we te werk gingen: door onmiddellijk in de rekken te gaan kijken (bij de juiste kleur!) ofwel door het op te zoeken met de computer. Het was niet altijd even gemakkelijk om het juiste boek te vinden, maar we hebben toch veel bijgeleerd!

Daarna mochten we boeken lenen om naar huis mee te nemen. Er was helaas geen tijd meer over om te luisteren naar een verhaal, maar we mogen een andere keer terugkomen. Dankjewel Kimberly en An-Sofie voor deze prettige en leerrijke namiddag! We hebben er van genoten!! Bij ‘Lees meer...’ kan je de foto’s bekijken.