In het weekend kreeg meneer Geert een e-mail van Piloot Piet en hij vroeg om alles door te vertellen in de klas ... 

MAANDAG 28 NOVEMBER 2022;

"Dag lieve kindjes allemaal,

This is your captain speaking. Are you ready for takeoff??

Haha, voor wie nog niet zo goed Engels begrijpt: tot jullie spreekt de enige echte Piloot Piet! Ja, dat hoor je goed: Piloot Piet! Ik vernam van Sinterklaas dat jullie jaarthema ‘We vliegen erin’ is en dat bracht mij op ideeën. 

Want, ik loop over de daken, ik maak gekke sprongen, ik vaar met de boot van Sinterklaas mee en af en toe mag ik eens op ‘Slecht weer vandaag’ rijden, maar vliegen, dat heb ik nog nooit gedaan!

Toen ik dat tegen Sinterklaas zei, wilde hij me een vliegtuigticket kopen, zodat ik eens met het vliegtuig op reis kon gaan. Maar dat vond ik maar te gewoon. Ik had een beter idee: ik ging piloot worden! Ja, zelf kunnen vliegen, hoe cool is dat!

Sinterklaas zuchtte eens diep toen ik het hem vertelde en zei dat ik beter met beide voetjes op de grond zou blijven. Maar ik deed toch mijn zin. Ik schreef me in voor een pilotenopleiding aan een echte pilotenschool. 

Ik kreeg daar les van een van de beste piloten van Spanje. De piloot toonde me alle knopjes in het vliegtuig. Hij leerde me hoe ik het vliegtuig moet starten, hoe ik moet opstijgen en veilig landen. Die eerste keer in de lucht was zalig! Ik voelde me zo vrij als een vogel. Ik maakte zelf een looping. Dat vond Sinterklaas niet zo leuk. Hij zag maar heel bleek toen hij terug uit het vliegtuig stapte. Haha!

De lessen waren heel moeilijk, maar ik haalde mijn brevet! Woohoo! Het was me gelukt! Ik was officieel Piloot Piet! 

Nu ik mijn pilotenbrevet op zak heb, kan ik vliegen naar waar ik wil! Hebben we mandarijntjes nodig? Piloot Piet zal ze wel gaan halen! Nog speelgoed nodig? Geen probleem, Piloot Piet haalt het wel! Piloot Piet vliegt overal naartoe! En Sinterklaas en de andere pieten mogen gewoon ook mee! Ik heb alleen moeten beloven dat ik geen loopings meer maak.

We hebben onze koffers gepakt en komen met het vliegtuig jullie richting uit! We maken onderweg nog een paar tussenstops. We hebben nog wat mandarijntjes, koekjes en speelgoed nodig, maar tegen vrijdag zouden we toch bij jullie op de speelplaats moeten staan. Jullie kunnen onze reis meevolgen op de grote wereldkaart die aan het raam van meneer Geert hangt. En iedere dag zullen we jullie ook een paar foto’s doorsturen!

Doe jullie gordel maar om, want we vertrekken! Piloot Piet is ready for takeoff! 

Spannende groeten van Piloot-Piet

DINSDAG 29 NOVEMBER 2022:

Dag lieve kindjes

Ai, ai, je raadt nooit wat ik meegemaakt heb! 

We hadden nog wat mandarijntjes nodig en we zouden deze gaan halen in San Salvador, een stad in Spanje. Ik gaf ‘Salvador’ in op mijn vliegtuig-gps, maar ik heb een foutje gemaakt…. 

Want in Brazilië is er ook een stad die Salvador heet… en raad eens naar waar we gevlogen zijn…. Juist, Salvador in Brazilië en dus niet Salvador in Spanje…

Sinterklaas vond al dat we lang aan het vliegen waren, maar ik zei dat ik wel wist wat ik deed…. Blijkbaar niet… 

In Brazilië hebben ze geen mandarijntjes. Sinterklaas was een beetje boos, maar ik vond natuurlijk een oplossing voor ons mandarijnen-probleem. Blijkbaar hebben ze in Brazilië wel veel bananen! Dus, we brengen gewoon bananen mee. Lekker toch?! In bijlage vind je alvast een fotootje!

Vele groetjes uit het zonnige Brazilië en onze volgende stop is Frankrijk, want daar staat ons koekjes-fabriek! Tot morgen!

Piloot-Piet

WOENSDAG 30 NOVEMBER 2022:

Dag lieve kindjes,

Weet je nog dat ik zei dat we van Brazilië naar Frankrijk zouden vliegen om koekjes? 

Wel, we kwamen in een serieuze storm terecht. Ik kreeg het vliegtuig maar moeilijk onder controle, waardoor we wat uit koers zijn geraakt… zo’n 3.543km om precies te zijn… Want we zijn niet geland in Frankrijk, maar in de Sahara-woestijn… En die ligt in Afrika!

Maar hier hebben ze geen koekjes… enkel zand… heel veel zand…. Enorm veel zand… eigenlijk hebben ze hier alleen maar zand… Zo ver ik kan kijken: zand, zand, zand en … ja, inderdaad, nog eens zand!

Hier gaan we geen koekjes vinden, maar ik heb voorgesteld aan Sinterklaas om een zakje zand voor jullie mee te doen. Met zand kan je toch ook heel fijn spelen?

Hele warme groetjes uit de Sahara-woestijn (zie foto in bijlage) en tot morgen! Wie weet waar we dan beland zijn!

Zeeeeeer zonnige groeten van Piloot-Piet

DONDERDAG 1 DECEMBER: 

Dag lieve kindjes

Nǐ hǎo! Dat betekent ‘Hallo’, in het Chinees. Ja, we zitten in China! Hoe leuk is dat hier! Ze hebben hier mooie tempels, een hele lange muur en lekkere rijstgerechten. Bami Goreng, Chop Shoy, Foe Yong Hai. Om duimen en vingers af te likken. Weet je wat, we brengen wat rijst mee naar Zulte. Jullie gaan dat ook heel graag eten!

Maar in China hebben ze ook een hele grote speelgoedfabriek en misschien, heel, misschien, brengen we ook wat speelgoed mee!

Over speelgoed gesproken: de andere pieten en ik hebben een nieuw speelgoedje ontdekt: een parachute! Ja, we leren hier in China hoe je met een parachute uit een vliegtuig moet springen. En… ik ga jullie een tip geven… morgen komen we bij jullie op school… misschien moeten jullie af en toe eens omhoog kijken… wie weet komt er iets of iemand uit de lucht gevallen!!

Heel veel groetjes van Piloot-Piet uit China en tot morgen!!