Donderdag 19 mei

Deze namiddag leerden we in de les beeld over de Franse kunstenaar Claude Monet (1840-1926). Na het beschouwen van het schilderij "De Japanse brug en de waterlelies" (1899) tekenden we met de hulp van een tutorial filmpje dit schilderij na met gewone wasco's. Om het wat waziger te maken, deden we er met ons penseel een beetje water over en lieten we daarop enkele druppels waterverf vallen. We gebruikten vooral blauwe en groene tinten. Om de kleurschakeringen nog beter te zien, strooide de juf hier en daar een beetje zout op de nog natte verf.

Benieuwd naar deze alweer prachtige kunstwerkjes?

Jules en Skye maakten nadien nog de "Zonnebloemen" van Vincent Van Gogh in 3D. De vaas is al klaar maar nu zijn ze nog volop bezig met het maken van de zonnebloemen. Wat ben ik een geluksvogel met zulke handige bouwers! Het lijkt me een moeilijke klus, maar zij zagen onmiddellijk hoe het moest!

Enkele weetjes over Claude Monet:

* Als 15-jarige werd hij populair door het tekenen van houtskoolkarikaturen van zijn leraren en van toeristen.

* Hij is het meest bekend om zijn reeks ‘waterlelieschilderijen’.

* Hij was één van de grondleggers van de impressionistische kunstbeweging in Frankrijk: de kunstenaars begonnen buiten te schilderen in open lucht, in plaats van in een atelier. Het gebruik van licht en kleur in een schilderij was voor hen belangrijker dan een gedetailleerde weergave van de realiteit.

Impressionisme is een schilderstijl die het moment in de tijd vastlegt en die niet alleen de scène laat zien zoals die is, maar ook hoe de kunstenaar zich daarbij voelt. Monet wilde de beweging op tijd vastleggen, maar omdat de lichtomstandigheden steeds veranderen, moest hij heel snel werken, met snelle penseelstreken. Hij schilderde daarom graag vele keren hetzelfde onderwerp op verschillende tijdstippen gedurende de dag en ook op verschillende tijden van een jaar, in alle seizoenen en in alle weersomstandigheden.

* Hij zocht naar een perfecte scène om zijn schilderijen te maken. Hij hield van de schoonheid van de natuur in het Franse dorpje Giverny (Normandië), kocht er een huis en liet er een mooie tuin aanleggen, een grote vijver met waterlelies en een Japanse brug. Hij haalde zijn inspiratie voor tuinieren uit de Japanse tuinen (denk aan enkele details van de ‘Waterlelies-serie’: de boogbrug, de bloesems van de blauwe regen water, ...).

* In 1899 schilderde hij er twaalf werken vanuit hetzelfde standpunt met uitzicht op de blauwgroene Japanse brug, de waterlelies eronder en de struiken, planten (riet, bamboe, irissen) langs de oevers en bomen (o.a. treurwilgen) op de achtergrond. Hij heeft de Japanse brug op allerlei verschillende manieren geportretteerd, telkens vanuit dezelfde positie, maar in een ander seizoen en met ander licht, hierdoor is geen van de schilderijen hetzelfde.

Monet schilderde het canvas met brede en ruwe lijnen, die het effect van beweging creëren - alsof we een echt landschap met een vijver waarnemen, waar een lichte bries het groen slingert en een perfect glad wateroppervlak rimpelt. De kunstenaar heeft geen verf op het palet gemengd, maar rechtstreeks op het canvas. Om de overdracht van landschapskleuren te voltooien, gebruikte Monet een groot aantal tinten groen en blauw die vloeiend in elkaar overvloeiden. De bloembladen van lelies zijn niet alleen wit - je kunt er schittering van roze, blauw en paars op zien. Dankzij stroken van gele tinten wordt het canvas letterlijk van binnenuit verlicht door fel zonlicht.

* In 1926 stierf Monet op 86-jarige leeftijd en liet zijn bezittingen na aan zijn zoon, Michel. Het huis, de tuin en de waterlelievijver die Michel van Claude Monet had geërfd, werden in 1966 door Monets zoon geschonken aan de Académie des beaux-arts. In 1980 werden het huis en de tuin voor het publiek geopend.

* Bekende quote van Monet:

Monet and his source of inspiration                      Tìm hiểu cuộc đời danh họa Claude Monet qua hơn 2.500 bức thư tay | Điểm  Nhạc-Phim-Sách | Vietnam+ (VietnamPlus)          Claude Monet (1840-1926)

   

              

Bassin aux nymphéas (1899), National Gallery, Londen

Voor de kunstliefhebbers:

Waterlelieschilderijen van Monet bevinden zich onder andere in het Musée Marmottan Monet, het Musée d'Orsay, de Neue Pinakothek in München en het Museum of Modern Art in New York.

Er zijn versies van de waterlelies met de Japanse brug te zien in: het Metropolitan Museum of Art in New York, National Gallery in Londen, Art Institute of Chicago in Chicago en andere musea.