Vrijdag 13 mei

Deze namiddag leerden we verder over de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh. We bespraken nog een beroemd schilderij dat hij in 1889 schilderde: "De Sterrenwacht". Dit schilderde hij vanuit zijn raam toen hij in Frankrijk (Saint-Rémy-de-Provence) in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef. Het stelt een landschap bij nacht voor, maar nochtans schilderde hij het in de vroege ochtend. Het is een nachttafereel met gele sterren en de maan boven een kleine dorpje met heuvels. Uitzicht op een dorpje met een kerktoren en met links een 'vlammende' cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op. De lucht, de sterren en de maan vloeien in een golfachtige beweging voort. Het schilderij geeft de overweldigende emoties van Van Gogh weer (de gevolgen van zijn psychische problemen). 

Van Gogh schreef in een brief aan zijn broer Theo dat hij op een ochtend een felle Morgenster aan de hemel had gezien. Men heeft de sterrenhemel in die periode onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat Venus in de lente van 1888 zichtbaar was in de Provence. De felste ster op het schilderij stelt dus waarschijnlijk deze planeet voor.

Vaak wordt het schilderij geassocieerd met de woorden van Vincent van Gogh: "Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen." Hij schreef dit in een brief aan zijn broer Theo die hij verzond vanuit Arles op 9 of 10 juli 1888. Je kan dit wereldberoemde kunstwerk gaan bewonderen in het Museum of Modern Art in New York.

In de les beeld mochten de kinderen kiezen tussen 2 opdrachten: ofwel het originele schilderij natekenen en inkleuren, ofwel in plaats van een dorpje voor te stellen, een nachtuil met een sterrenhemel als achtergrond. Hierbij konden de kinderen een tutorial filmpje bekijken. Hier werd ook de nadruk gelegd op de schildertechniek van Van Gogh: golvende lijnen en spiralen, felle kleuren, streepjes en speelse penseelstreken. We werkten opnieuw met 2 soorten waskrijtjes.

Benieuwd naar de werkjes van onze toekomstige kunstenaars?