Donderdag 3 februari

Deze namiddag reden we met de bus naar het Raveelmuseum in Machelen. We werden er verwelkomd door onze gids. Eerst vertelde hij ons waarvoor een museum eigenlijk dient: om dingen te tonen aan de mensen en ook te bewaren (conserveren) voor later (voor onze nakomelingen).

In 2021 zou Roger Raveel 100 jaar geworden zijn. Daarom werd er vorig jaar op Canvas een nieuwe interessante documentaire uitgezonden: Wij, Roger Raveel” die wij in de klas konden herbekijken op VRT NU.

De tentoonstelling die er nu van Raveel in het museum te zien is, zijn zijn werken uit de jaren ‘70 en ’80: “Kom door het venster kijken”.

Roger Raveel schilderde dingen uit het dagelijkse  leven: de betonnen paaltjes in zijn tuin, zijn poes,…  Zijn vrouw Zulma en zijn vader Gustaaf zijn heel vaak te zien op zijn schilderijen. Hij maakte ook  enkele zelfportretten. Hij was ook graficus en maakte mooie tekeningen met inkt en met potlood.

Later ontwikkelde Roger Raveel zijn eigen stijl: "De Nieuwe  Visie". Hij wilde in zijn schilderijen kunst en werkelijkheid samenbrengen. Zo  gebruikte hij bij het schilderij “Het verschrikkelijke mooie leven” een kooi met  2 gele kanaries of hij verwerkte een stukje metaal (een goede geleider) of hout  (een slechte geleider) in zijn schilderijen. Hij wil ook dat de toeschouwers  betrokken worden in zijn schilderijen door spiegels te gebruiken. Het lege witte vierkant stelt ‘ons denken’ voor. Wat hij niet ziet, schildert hij ook niet. Zo zie je vaak streepjes of gekleurde vakjes op het gezicht van de persoon die hij  schilderde (abstracte kunst). Roger Raveel maakte ook voorwerpen zoals “Het  karretje om de hemel te vervoeren” of “De zin van het zinloze (een grote kar  gemaakt van een oude kleerkast met wielen en een fietsstuur).

Na deze boeiende  rondleiding, mochten we een schilderij uitkiezen en natekenen. Sommige kinderen zijn al klaar. Maar de anderen mogen ze volgende week verder inkleuren. Geniet van de foto's!

 07.11.2021 tot 06.11.2022

"Kom door het venster kijken"

Roger Raveel in de jaren 1970 en 1980