Maandag 10 januari

Vandaag zijn we in de WO-les met een nieuw thema begonnen: Thema 3: Terug in de tijd.

In dit hoofdstuk gaan de leerlingen opnieuw op verkenning in de eigen gemeente. Voortbouwend op het derde leerjaar, waar de focus op de school en de directe schoolomgeving lag, werken ze nu, net als in het eerste thema van het vierde leerjaar, rond een ruimere omgeving: de stad of het dorp. Het concept ‘tijd’ komt opnieuw aan bod. We kijken verder terug in het verleden en er is voor het eerst sprake van een echte ‘eeuwenband’ in plaats van de ‘eeuwband’. De leerlingen leren hierbij interessante historische figuren kennen zoals Neil Armstrong, Christoffel Columbus en onze eigen legendarische voorvader, Ambiorix.

Het WOUW-moment is altijd een eerste kennismaking met een nieuw thema. Dit gebeurt meestal in spelvorm. Hierdoor worden de kinderen nieuwsgierig naar de leerstof van het nieuwe thema en raken ze (hopelijk) gemotiveerd om bij te leren.

Vandaag speelden we het bekende spelletje: “Wie is het?”. De leerlingen krijgen tijdens het spelen al een eerste blik op nieuwe ruimte- en tijdsbegrippen. Ze gaan bijvoorbeeld op zoek naar belangrijke figuren uit onze geschiedenis, bijvoorbeeld Pater Damiaan, Gerard Mercator... Op de kaartjes staan beroemde personen afgebeeld met hun geboorte- (en sterfte-) datum. Naar sommigen zijn ook straatnamen genoemd, bv. Koningin Astridlaan, Koning Boudewijnsnelweg … Het spel wordt gespeeld met twee. Beide leerlingen spelen met een set speelkaarten en een eigen grote (verzamel)kaart. Er werd vaak eens gewisseld en dan mochten ze zelf hun spelpartner kiezen. Ze hebben ervan genoten! Benieuwd naar de foto's?